Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Arch Linux Project by creation-net.gr


Πρόσφατα χρησιμοποίησα μία διανομή linux με το όνομα Archlinux. Έχοντας ήδη “ψηθεί” στην ιδέα linux τα τελευταία 3 χρόνια και έχοντας δοκιμάσει διανομές όπως fedora, ubuntu, mandriva, pclinux0s, centos, debian, freespire, xubuntu μερικές από αυτές και ως web servers είπα να πάω στα πιο εξειδικευμένα. Κάπου είχα διαβάσει ότι η συγκεκριμένη διανομή είναι αρκετά δύσκολη να στηθεί (εξαιτίας του μη γραφικού περιβάλλοντος) αλλά μόλις γίνει αυτό τότε ξεκινάει το πραγματικό κόλλημα!!!

Και έτσι ξεκίνησα. Πρώτα από όλα έκανα ένα back up τα αρχεία που έχω στον υπολογιστή μου και συγκεκριμένα στο partition των windows (σε περίπτωση που γίνει κανένα λάθος και τρέχουμε μετά) και φύλαξα ένα μικρό μέρος του σκληρού δίσκου unpartitioned (περίπου στα 20gb). Έριξα και μία γρήγορη ματιά στο youtube για να έχω εικόνα στο πως στήνεται το arch και αμέσως μετά reboot και install.

Για να πω την αλήθεια αφού τελείωσε η εγκατάσταση περίμενα να δω κάτι το φανταστικό αλλά έμεινα να κοιτάζω την μαύρη οθόνη με ένα κέρσορα να αναβοσβήνει και να περιμένει τις πρώτες εντολές. Αμέσως κατάλαβα ότι είχα κάνει “πατάτα” και τώρα πρέπει να μπω σε σχετικές διαδικασίες format και fixmbr για να έχω πάλι πίσω τα προβληματικά και γεμάτα υιούς windows. Για καλή μου τύχη όμως το laptopaki (σε ubuntu) με έβγαλε πάλι ασπροπρόσωπο. Googling και forums. Κάπου έλεγε οτι η πρώτη κίνηση είναι να φτιάξω το rc.conf ώστε να έχω internet και μετά να κάνω update στο σύστημα.

Έτσι λοιπόν έγινε. vi /etc/rc.conf και αρχίζω την παραμετροποίηση. Οι πρώτες ενδείξεις ήταν πολύ θετικές. Έκανα reboot και στην ίδια πάλι γνωστή οθόνη με τον κέρσορα σε αναμονή κάνω update όλο το σύστημα. Έστω και σε αυτό το μαύρο περιβάλλον. Η τρίτη κίνηση ήταν και η καλύτερη!!! Μετά το update ενώ περίμενα δω ποντικάκια και backgrounds και mozilles είδα πάλι τον κέρσορα να με περιμένει. Εδώ είναι που λέμε τρεις και τον τσακώσαμε αλλιώς στα σκουπίδια “και συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά”. Laptopaki και googling.

Ε βέβαια. Το arch έρχονται χωρίς γραφικό περιβάλλον και δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να εγκαταστήσει το περιβάλλον που ο ίδιος θέλει. Pacman -S gnome gnome-extra gnome-system-tools gdm. Άλλη μια παραμετροποίηση στο rc.conf ούτως ώστε να φορτώνει γραφικό περιβάλλον στην εκκίνηση, addusers και αυτό ήταν όλο!!!Reboot και επιτέλους ο υπολογιστής μου αρχίζει να αποκτά νόημα. Τελικά μου πήρε μερικές μέρες να το φέρω στα μέτρα μου βάζοντας διάφορα εφέ-compiz, open office, messengers, κλπ κλπ κλπ. Βέβαια υπάρχουν ακόμη σημεία που θέλουν ψάξιμο αλλά το 95% των εργασιών που έκανα πριν με τη fedora γίνεται και από το arch.

Τέλος θα ήθελα να θίξω 2 πραγματάκια για τη συγκεκριμένη διανομή:

1) Ο χρήστης έχει πλήρη έλεγχο του υπολογιστή του αφού γνωρίζει πλήρως τι υπηρεσίες τρέχουν γιατί τρέχουν και πως τρέχουν. Επίσης οι γνώσεις σου σε linux αποκτούν νόημα και βάθος. Έχεις την αίσθηση οτι μπορείς να πάρεις ένα άχρηστο κουτί και να το κάνεις να λειτουργεί “νόμιμα” γνωρίζοντας όλα του τα ψεγάδια και δυνατότητες και γενικά να νιώσεις επιτέλους υπολογιστάκιας-hackerakias

2) Τα arch είναι μακράν η πιο γρήγορη διανομή που είχα συναντήσει σε linux. Το σύστημα bootarei μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα. Χαίρεσαι να κάνει reboot, αν και δύσκολα το χρειάζεσαι.

Όσο για τα windows;;; Αν δεν είχαν το photoshop και το sam broadcaster τα οποία δεν τρέχουν καλά σε wine-linux θα τα είχα διαγράψει όχι σήμερα αλλά χθες!!!

Διαβάστε περισσότερα tips στο blog μας

Μάθετε λεπτομέρειες για την κατασκευή ιστοσελίδων και την τεχνική υποστήριξη σε Linux server στην εταιρική μας σελίδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου